Desinformemonos
Vir fotografije: Desinformemonos

Zapatisti proti vojni

15. marec 2022

Zapatistično gibanje je za nedeljo 13. marca 2022 pozvalo k dnevu akcije proti vojni. Sami zapatisti in zapatistke so proteste organizirali in se jih množično udeležili v krajih San Cristóbalu de Las Casas, Palenque, Ocosingo, Altamirano, Yajalón in Las Margaritas, v dvanajstih školjkah, ob cestah v pokrajini Chiapas in tudi v prestolnici Ciudad de Mexico.

V San Cristóbal de Las Casas se je protesta udeležilo več tisoč žensk, dečkov in deklic, moških, starcev in v šale zavitih dojenčkov. Organizirano so prišli iz podpornih skupnosti iz različnih delov uporniškega ozemlja in v prepoznavnih maskah gospodarjem vojne po svetu in doma poslali jasna sporočila. Nekaj napisov na transparentih: 'Ustavite vojno, ki revnim prinaša le razpad družin ', 'Smrt kapitalističnemu sistemu', 'Življenje in mir na svetu', 'Konec preganjanja tistih, ki se borijo za življenje', 'Ustavite kapitalistično vojno proti narodom Ukrajine in Rusije. Pozivamo k mobilizaciji narodov vsega sveta, da bi ustavili vojno proti ukrajinskemu ljudstvu.'

Zapatistke in zapatisti so zelo jasno izrazili svojo solidarnost z tarčami vojne v Ukrajini, zahtevali umik ruske vojske iz Ukrajine, hkrati pa so opozorili, da njihova solidarnost velja ljudem, ki se upirajo slabemu sistemu v Ukrajini in v Rusiji, ne pa tudi njihovim političnim voditeljem. Dodatno so zahtevali tudi konec vseh ostalih vojn, ki jih kapitalizem vodi proti življenju, staroselskim ljudstvom in osvobodilnim gibanjem. Poudarili so, da objemajo srca vseh, ki trpijo zaradi vojn, ne le v Ukrajini, ampak po vsem svetu: v Palestini, Kurdistanu, Siriji, Wallmapu in povsod drugod, kjer živijo zatirana ljudstva. Opozorili so, da zaradi vojne trpijo ljudje tudi v Chiapasu in po vsej Mehiki, kjer iz dneva v dan narašča število razseljenih, izginulih, umorjenih, mrtvih in ranjenih. Nekateri so žrtve narkodržave, paravojaških struktur, drugi žrtve razlastitve zaradi megaprojektov in neskončne požrešnosti kapitala, toda ne glede na konkretne okoliščine oziroma vzroke trpijo vsakodnevni teror v zelo različnih, toda izjemno brutalnih oblikah.

Radio Zapatista
Vir fotografije: Radio Zapatista

@Freundeskreisv
Vir fotografije: Twitter račun @freundeskreisv

Preberi in poglej tudi:

Prvi odziv EZLN na invasijo ruske vojske na Ukrajino: Po bitki ne bo več nobene krajine
(o invaziji ruske vojske na Ukrajino)

Video iz San Cristobal de las Casas: https://youtu.be/7pBY5JWRKEk [vir: https://radiozapatista.org/?p=41451]

Še več video in foto materiala tudi na strani Enlace Zapatista.



Spomni se Potovanja za življenje.