Deklaracije:

1. deklaracija iz Lakandonskega pragozda, 1993

6. deklaracija iz Lakandonskega pragozda, 2005


Teksti:

Sedem ločenih kosov globalne sestavljanke, 1997.


Knjiga Potovanje za življenje, Acerbic distribution, 2021:

Šesti del: Gora na odprtem morju
Peti del: Pogled in razdalja do vrat
Četrti del: Spomini na prihodnost
Tretji del: Naloga
Drugi del: Gostilna
Prvi del: Izjava za življenje


Video:

O zapatističnem organiziranju je bilo v več kot 25 letih od začetka oborožene vstaje narejenih večje število dokumentarnih filmov. Povezave do nekaterih od njih objavljamo spodaj. Pomankljivost tega izbora je, da gre večinoma za filme iz zgodnjega obdobja. Kot taki dajejo vpogled v ozadje nastanka zapatističnega gibanja, njegove osnovne politične koordinate in pogoje življenja v zapatističnih skupnostih, toda to je vpogled, ki je vezan na čas nastanka. Od nastanka teh filmov so zrasle nove generacije, nabrane so bile nove izkušnje, politična situacija v Mehiki in v svetu se je spremenila, v utrjevanju svoje avtonomije pa se je skupaj s spremembami spremenilo tudi zapatistično gibanje samo. Vsakega od teh filmov je zato smiselno razumeti zgolj kot košček v mozaik stalno razvijajoče se zgodbe zapatističnega boja.

Morebitne dodatne predloge lahko pošljete na elektronsko pošto: naslov bo dodan naknadno.


  • Who are the Zapatistas? je kratek udaren video iz leta 2014, v katerem je zgoščeno in natančno predstavljeno sodobno zapatistično gibanje v Chiapasu. Je del serije “Teach Chiapas", ki je namenjena gledanju v učilnicah. V zgolj 8 minutah nas video popelje skozi zapatistično vstajo 1994; načine, na katere zapatisti in zapatiske gradijo boljši svet; razloge za gradnjo zapatistične 'avtonomije' in kaj ta beseda sploh pomeni.Za več gradiva od Schools for Ciapas, vključno z videi, teksti, pripomočku za poučevanje in drugimi materiali za učitelje_ice in študente_ke, obiščite schoolsforchiapas.org.


Dokumentarni film v produkciji Revista Rebeldía, Mehika je nastal ob 20.obletnici ustanovitve Zapatistične vojske nacionalne osvoboditve (EZLN] in 10 obletnici oborožene vstaje. Zgodba o začetkih EZLN, organiziranju v skupnostih in neumorni gradnji upora s perspektive upornih zapatističnih skupnosti. Film je v španskem jeziku. Trajanje: 1:16:43.

Dokumentarni film iz leta 1998. Daje osnovni vpogled v grožnjo, ki jo upornim prebivalcem in prebivalkam Chiapasa predstavljajo paravojaške enote ter v vlogo lokalne katoliške cerkve. Predvsem predstavlja poskus avtorice, da bi iz pozicije nekoga, ki prihaja od daleč, razumela ozadje in realnost zapatistične vstaje.

Eden od najbolj znanih dokumentarcev iz obdobja, ko se je na globalni ravni hitro krepilo gibanje proti neoliberalni globalizaciji, na katerega pojav, politične horizonte in analize je močno vplivalo zapatistično gibanje.

Leta 2005 je EZLN sprožila "Drugo kampanjo". Med njenimi cilji je bila krepitev globalnega upora in odpora zoper kapitalizem, ki bi bil zasidran v zunaj-parlamentarnih strukturah samoniklih družbenih gibanj. Sredi tega procesa so ustvarjalci in ustvarjalke dokumentarnega filma skušali na osnoven način predstaviti samoupravne strukture zapatističnih skupnosti na področjih zdravstva, izobrazbe, kmetijstva in dela na sploh. Govora je tudi o težavah tako znotraj gibanjskih procesov kot v odnosu do mehiških oblasti, skozi to pa tudi o zapatistični politiki na sploh. Med sogovornicami in sogovorniki so ljudje iz znanosti, institucij za človekove pravice, medijev ter seveda moški in ženske, ki tvorijo jedro zapatističega gibanja.

Še en dokumentarec, tokrat novejšega datuma. 20 let po začetku vstaje, zapatistični boj še vedno daje misliti in odpira horizonte po celem svetu.