EZLN

Avtonomija navkljub vsemu

9. avgusta 2003 je EZLN v Oventiku, Chiapas razglasil vzpostavitev prvih petih polžev[1] (Caracoles) in Svetov dobre vlade. Vzpostavitev teh novih struktur skoraj 10 let po začetku odkrite zapatistične vstaje leta 1994 je označevala pomemben korak v evoluciji zapatistične avtonomije v smeri krepitve zmožnosti skupnosti za samoorganizacijo na vseh področjih življenja. Prvotni polži so bili Oventic, La Realidad, La Garrucha, Roberto Barrios and Morelia, leta 2019 se jim je pridružilo še sedem novih.

Proces zapatistične avtonomije je kompleksen in naporen, tudi zato, ker poteka v pogojih pomanjkanja virov, militarizacije, paramilitarizacije, protivstajniške kampanje oblasti, nadlegovanja s strani kriminalnih organizacij in trgovine z drogo. Navkljub vsakodnevno dokazani vzdržljivosti in pogumu, zapatistične skupnosti še vedno bremenijo nasilje, provokacije in stalna grožnja napadov.

Ob 19. obletnici prvih polžev Hiša narodov in avtohtonih skupnosti "Samir Flores Soberanes" poziva 'družbene, civilne in politične organizacije, kolektive, staroselska ljudstva in skupnosti, mreže odpora in upora, moške in ženske dobrega srca v Mehiki in po svetu, ki se borijo za življenje', da se v skladu s svojimi načini, koledarji in geografskimi območji udeležijo 'Dnevov boja za avtonomijo in upor naših ljudstev'. Potekali bodo med 9. avgustom in 12. oktobrom 2022.

Več informacij tudi na spletni strani Enlace Zapatista.

Slika zgoraj je ponatisnjena iz strani regeneracionradio.org/archivos/13798.


[1] V slovenščini je bil za 'el Caracol' do sedaj uveljavljen prevod 'školjka'. Uveljavljenosti tega prevoda navkljub se v zadnjem času pojavlja teza, da je zares primeren prevod 'polž'. Čeprav v vsakdanjem govoru apnenčasti lupini polžev z značilno obliko spirale, na katero se originalno poimenovanje nanaša, marsikdo reče 'školjka', to ni v skladu z biologijo. Školjka je v španščini 'la concha', 'el caracol' pa je polž. V prid spremembi govori tudi okoliščina, da so polži pogosti gostje na muralih, slikah in drugih vizualijah na stenah in zidovih hiš v zapatističnih skupnostih.


Spomni se Potovanja za življenje.