DOGODEK: Za vse luč, za vsakogar vse, za nas radostno uporništvo!

prva_slika

Vabljene in vabljeni na prvo srečanje male šole zapatizma, ki bo v sredo, 26. maja ob 18h pred Menzo pri Koritu na Metelkovi.

27 let po vstaji Zapatistične vojske narodne osvoboditve (EZLN) na jugovzhodu Mehike in 529 let po Kolumbovem izkrcanju na Karibih, Evropi grozi povračilna »invazija« pripadnic in pripadnikov tega staroselskega gibanja. Namesto, da bi nas podredili in si vzeli nazaj naropana bogastva, bodo to poletje prišli izmenjavat izkušnje s tukajšnjimi skupnostmi v uporu.

Ob tem se marsikomu postavlja vprašanje, kdo so te upornice in uporniki iz oddaljenih gora in pragozda? Zakaj imajo obraze pokrite? Zakaj so ogenj zamenjali z besedo? Kaj pomeni, da hodijo sprašujoče? Kaj so to »školjke« in kako to, da v njihovih šolah poučujejo tudi otroci? Kako to, da so sploh obstali, čeprav izpostavljeni slabo prikriti vojni države in pobojem paramilitarcev? Zakaj imajo ti mali ljudje iz roba sveta, ki sloni na sedmih svetih drevesih, tako velik vpliv na družbena gibanja po svetu? Prav je, da postanemo radovedni tako, kot so bili zvedavi oni, ko smo se prvič priklatili v njihove vasi.

O vsem tem se bomo pogovarjale, da bi izvedeli več, da bi nabrale še več neodgovorjenih vprašanj in da bi se pripravili za gostoljubno soočanje z zapatistično invazijo. Med nami bodo tovarišice in tovariši, ki so že bili med upornimi ljudstvi Majev in si še vedno razbijajo glave z vprašanji, ki se kopičijo, ko njihovi prejšnji odgovori izvenijo v prazno.

¡Zapata vive, la lucha sigue!