EZLN

Četrti del in opozorilo ob začetku približevanja. Nekaj nujnih smrti.

November 2023.

Podpisnikom Izjave za življenje:

Sporočamo naslednje:

PRVIČ - Pred nekaj meseci je bila po dolgi poglobljeni kritični in samokritični analizi ter po posvetovanju z vsemi zapatističnimi skupnostmi sprejeta odločitev o tem, da zapatistične avtonomne uporniške občine (MAREZ) in sveti dobre vlade izginejo.

DRUGIČ - Vsi pečati, papirji z uradno glavo, stališča, predstavništva in sporazumi z imenom in v imenu katere koli MAREZ-a ali katerega koli sveta dobre vlade so od tega trenutka naprej neveljavni. Nihče se ne sme predstavljati kot član, organ ali predstavnik katere koli MAREZ ali sveta dobre vlade. Dogovoru, ki so bili sklenjeni pred tem datumom z nevladnimi organizacijami, družbenimi organizacijami, kolektivi, skupinami in solidarnostnimi strukturami in postojankami v Mehiki in po svetu, ostanejo v veljavi do izteka njihove veljavnosti, vendar s temi organi zapatistične avtonomije novih sporazumov več ni mogoče skleniti in to iz preprostega razloga, ker ti organi ne obstajajo več.

TRETJIČ - Polži ostajajo, a so do nadaljnjega zaprti za zunanji svet.

ČETRTIČ - Razloge za te odločitve in postopek, po katerem so bile sprejete, bomo postopoma razložili v naslednjih besedilih. Sedaj lahko delim le, da se je zadnja faza tega procesa evalvacije začela pred približno tremi leti. Razložili bomo tudi, kakšna je nova struktura zapatistične avtonomije in kako se je razvijala.

Vse to in še več bo na voljo ob pravem času.

PETIČ - Obveščamo vas, da bomo organizirali praznovanje ob 30. obletnici začetka vojne proti pozabi, ki bo potekalo decembra 2023 in januarja 2024. Nanj so vabljeni vsi, ki so podpisali Izjavo za življenje.

Za našo dolžnost štejemo, da jih ob vabilu hkrati tudi odvrnemo od udeležbe. V nasprotju s tem, kar poroča oziroma zavajujoče obvešča uradni, samooklicani super-duper-kul-napredni tisk, se glavna mesta jugovzhodne mehiške zvezne države Chiapas nahajajo v stanju popolnega kaosa. Občinska predsedstva zasedajo tisti, ki jim pravimo "legalni morilci" oziroma "neorganizirani kriminal". Dogajajo se blokade, napadi, ugrabitve, izsiljevanja, reketiranja, prisilna novačenja, streljanja. Vse to so posledice pokroviteljstva državne vlade in spora za položaje, ki je v polnem teku. Spopad ne poteka s političnimi predlogi, temveč s kriminalnimi združbami.

Zato vam seveda sporočamo, da za razliko od drugih let tukaj ni varno.

San Cristóbal de las Casas, Comitán, Las Margaritas in Palenque, če omenimo le nekaj občinskih glavnih mest, so v rokah enega od neorganiziranih kriminalnih kartelov in v sporu z drugim. To potrjujejo tako imenovani hotelirji, turisti, gostinci in storitvena industrija. Tisti, ki delajo v teh obratih, to vedo in se v zvezi ne obračajo na uradne organe zato, ker so deležni groženj, poleg tega pa dobro vedo, da je vsako zanašanje na uradne organe neuporabno, saj so ravno državne in občinske oblasti tiste, ki izvajajo zločine in pri svojem ropanju ne poznajo nobenih meja.

V podeželskih skupnostih je problem še resnejši. O tem kričijo ljudje v vseh predelih Chiapasa, zlasti ob meji z Gvatemalo.

Kar berete, slišite in vidite v večini lokalnih in nacionalnih medijev, je le slab in nesramen odmev družbenih omrežij državne vlade. Resnica je, da so uradne oblasti tiste, ki so problem. Da, tako kot v preostalih delih države.

Zvezne, državne in lokalne vojaške ter policijske sile v Chiapasu ne ščitijo civilnega prebivalstva. Tam so zgolj zato, da bi ustavile migracije. To je ukaz, ki so ga izdale severno-ameriške oblasti. Kot je v njihovi navadi, so migracije spremenili v posel. Tihotapljenje in trgovina z ljudmi je posel v domeni oblasti, ki z izsiljevanjem, ugrabitvami ter kupovanjem in prodajanjem migrantov nesramno bogatijo.

Zato vam ne svetujemo, da pridete. Razen, če se za to dobro organizirate.

Čeprav vas torej ne pričakujemo, vas vabimo. Okvirni datumi spominskih slovesnosti so med 23. decembrom 2023 in 7. januarjem 2024, osrednja slovesnost pa bo 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja. Kraj prireditve bomo sporočili pozneje. Želimo torej, da pridete, vendar vam tega ne priporočamo.

Tudi, če ne pridete, ne skrbite. Vam bomo poslali fotografije in videoposnetke.

No, tako bo, če takrat svet še vedno obstajal.

Tam si ga lahko ogledate.

Z gora mehiškega jugovzhoda.

Subcomandante Insurgente Moisés.
Mehika, november 2023.


Prevedeno po originalni objavI na Enlace Zapatista


Spomni se Potovanja za življenje.