Gora na odprtem morju

Ladjagora

Sedem ljudi bo sestavljala pomorska enota zapatistične delegacije, ki poleti prihaja v Evropo. Štiri moški, dve ženski in ena druga oseba. 4, 2, 1. 421. enota se je 3. maja z jadrnico “La Montaña”, odpravila preko Atlantskega oceana na isto pot, toda v obratni smeri od tiste, ki jo je pred 502 letoma opravil Hernán Cortés. Jadrnica bo predvidoma v nekaj tednih priplula v pristanišče Vigo na severo-zahodu Španije. Od tam bo zapatistična karavana, ki se ji bodo vmes pridruževali novi člani in članice, po dolgem in počez, predvsem pa od spodaj, prekrižarili Evropo.

Protokol prihoda na evropska tla je že znan. Nanjo ne bo prvo stopila niti moška, niti ženska noga, temveč noga Marijose, ki ima noge druge oziroma drugega. Takoj zatem, ko bo prva oseba stopila na evropska tla in se opomogla od morske bolezni, bo na ves glas razglasila: "Predaj se, hetero-patriarhalen bledoličnež, ki preganjaš tiste, ki so drugačni!".

OK, to je samo šala. Zapatistični humor, ki ga bo letos poleti marsikdo imel priložnost pobližje spoznati.

V resnici bo Marijose slovesno in dostojanstveno rekla: "v imenu zapatističnih ženk, otrok, moških, starejših in seveda ostalih razglašam, da se bo ta dežela, ki jo njeni prebivalci in prebivalke trenutno imenujejo Evropa, od sedaj naprej imenovala SLUMIL K´AJXEMK´OP, kar pomeni "Uporna dežela" oziroma "Dežela, ki se ne predaja". Pod tem imenom jo bodo poznala njena ljudstva in vsi ostali vse dokler bo v njej živel vsaj še kdo, ki se ne predaja, proda ali odneha.

Zapatisti in zapatiske so torej na poti v Evropo z namenom, da bi izpeljali
srečanja, pogovore, izmenjave idej, izkušenj, analiz in ocen med tistimi, ki se iz različnih izhodišč in na različnih področjih zavzemamo za boj za življenje.

Spremljaj Potovanje za življenje