EZLN

ORCAO ponovno napadel

Paravojaška skupina ORCAO je 2. maja 2022 sprožila oborožen napad na zapatistične podporne baze v skupnostih Emiliano Zapata in La Resistencia v Chiapasu. V večdnevnem napadu, ki je imel več valov in je vključeval uporabo strelnega orožja različnih kalibrov, sta bili požgani poslopje avtonomne šole in garaža podpornika EZLN. Iz obeh skupnosti se je bilo prisiljenih iz svojih domov na varno začasno umakniti 84 podpornikov in podpornic EZLN.

ORCAO pomeni 'Organizacija gojilcev kave iz Ocosinga' in je z mehiško državo povezana oborožena skupina, preko katere veliki lastniki plantaž kave skušajo zlomiti moč zapatističnega gibanja. V več kot dvajsetih letih svojega delovanja so njeni pripadniki izpeljali številne napade na podporne baze EZLN. Napadi se stopnjujejo v zadnjih treh letih in imajo različne oblike. Med njimi so pretepi, ugrabitve, kraje, streljanje, požigi, prisilne izselitve, odvzem zemlje itn. Incidenti so dobro dokumenirani, prizadete skupnosti pa že leta zahtevajo njihov konec. Tako državne kot zvezne mehiške oblasti sistematično agresijo spremljajo križem rok. Še več, dokumentirano je dejstvo, da ORCAO z javnim denarjem, ki ga prejema za izgradnjo šol in druge programe nabavlja orožje, s katerim nato napada zapatistične skupnosti.

Zadnji napadi so del znane strategije paramilitarizma, s katero skuša mehiška država zatreti in zlomiti neodvisne organizacije in gibanja, od česar bi imeli največjo korist veliki lastniki zemlje. Zapatistične skupnosti v Chiapasu z njim v svojem vsakdanjem življenju in organiziranju soočajo že desetletja. Eden od namenov paravojaških enot je, da bi EZLN zapletle v odkrit vojaški spopad, kar bi prvim ob aktivni podpori mehiške vojske in drugih državnih struktur dalo precej bolj proste roke pri nasilnem obračunu z upornimi zapatističnimi skupnostmi. Zapatistično gibanje z EZLN vred je tako pod stalnim pritiskom, da na napade na svoje podpornike in podpornice odgovori, če je le možno, na način, ki je družben in ne vojaški. Tudi takrat, ko jim želijo oblasti vsilite vojno in smrt, zapatisti in zapatiske izberejo življenje in avtonomijo.

Povzeto po prispevku na spletni strani Schools for Chiapas.


Spomni se Potovanja za življenje.