Dan akcije

Chiapas na robu državljanske vojne:

Uradno sporočilo tajnega staroselskega revolucionarnega odbora – generalštab Zapatistične vojske narodne osvoboditve (EZLN)

  1. September 2021

Ljudem Mehike,
ljudem sveta,
Podpornicam in podpornikom Šeste v Mehiki drugod :
mrežam odpora in upora,

Prvič: V zgodnjem jutru 11.septembra 2021 so, medtem ko je bila zračna delegacija zapatistov in zapatisk že v Mexico Cityju, člani paravojaške organizacije ORCAO, ki služi vladi Chiapasa, ugrabili tovariša Sebastiána Nuñez Péreza in Joséja Antonia Sánchez Juáreza, člana avtonomne oblasti sveta dobre vlade školjke Patria Nueva v Chiapasu.

ORCAO je politično-vojaška organizacija s paravojaškimi karakteristikami. Imajo uniforme, opremo, orožje in strelivo, kupljeno z denarjem, ki ga prejemajo prek socialnih programov, sponzoriranih s strani vlade. Del denarja obdržijo zase in ga delno namenijo vladnim uradnikom, da ti o ORCAO nato poročajo, da ustreza zahtevam socialnih programov. S kupljenim orožjem vsako noč streljajo na zapatistično skupnost Moisés y Gandhi.
EZLN je potrpežljivo čakala, preizkusila ter izčrpala vse poti do najboljše rešitve. Medtem ko je vlada Chiapasa naše tovariše poskušala sabotirati in jim omejiti svobodo, so organizacije za človekove pravice in progresivna katoliška cerkev objektivno predvidele, kaj se utegne zgoditi.

Drugič: Tovariši so bili osem dni prikrajšani za svojo svobodo, nato pa so bili končno osvobojeni danes, 19.septembra 2021, s pomočjo župnikov San Cristóbala de las Casas in Oxchuc v San Cristobal-ški škofiji. Tovariši so bili oropani walkie-talkieja in 6000 pesosev v gotovini, ki pripadajo svetu dobre vlade.

Tretjič: Ugrabitev je zločin, tako po zakonu oblasti kot po zapatističnem. Medtem ko je vlada Chiapasa podpirala in prikrivala te zločine, je Zapatistična narodnoosvobodilna armada naredila potrebno in osvobodila tiste, ki so bili ugrabljeni ter pridržala in kaznovala tiste, ki so zločin povzročili.

Četrtič: Edini razlog, zakaj se konflikt ni zaostril v tragedijo, je posredovanje prej omenjenih župnikov, organizacij za človeške pravice, ter aktiviranje in širjenje ozaveščenosti v Mehiki, in predvsem v Evropi.

Petič: Slaba vlada Rutilia Escandona počne vse mogoče, da destabilizira jugovzhodno mehiško zvezno državo Chiapas:
Nasilno zatira študente in študentke Escuelas Normales, oziroma podeželskih učiteljskih univerz).

Sabotira sporazume, sklenjene med organiziranimi učitelji in zvezno vlado, kar sili učitelje k radikalnejšim akcijam, s katerimi zahtevajo upoštevanje sporazumov.

Zavezništvo vlade s preprodajalci mamil sili staroselske skupnosti k ustvarjanju svojih lastnih samoobrambnih skupin, kajti vlada ne stori ničesar, da bi ohranila življenje, svobodo in lastnino ljudstva. Za nameček ne le, da ščiti tolpe prekupčevalcev z mamili, temveč tudi spodbuja, promovira in financira paravojaške skupine, ki neprestano napadajo skupnosti v Aldami in Santa Marthi.
Vladna kampanja za cepljenje je namenoma počasna in slabo organizirana, da povzroči nemire v ruralnih skupnostih, katere bo nedvomno izkoristila. Medtem pa je število smrti zaradi covida v le-teh skupnostih ignorirano.
Uradniki iz državne blagajne kradejo, kolikor je mogoče, morda zato, ker se pripravljajo na padec vlade, ali pa stavijo na naslednjo stranko, ki bo prevzela oblast.

In zdaj želijo onemogočiti odhod zapatistične delegacije, ki sodeluje v evropskem poglavju Potovanja za življenje. Svojim ORCAO paravojaškim organizacijam so naročili, naj ugrabijo naše tovariše, tega zločina nato niso kaznovali, s čimer so želeli sprovocirati odziv EZLN, vse to v državi, kjer zmožnost oblasti, da vlada, visi na nitki.

Šestič: Če hoče Ekološka zelena partija Mehike (PVEM) sprožiti krizo z internacionalnimi posledicami, z namenom destabilizacije trenutnega režima na oblasti, bi morali sklicati referendum, ki bi razveljavil predsedniški mandat.

PVEM je eno izmed imen, ki jih uporablja dobri, stari PRI. Včasih rečejo, da gre za PAN, včasih za PRD, sedaj pa je PVEM slabo prikazan kot Gibanje za Nacionalno Regeneracijo [MORENA]. Vendar gre tu za iste kriminalce kot vedno, in sedaj so del narobe poimenovanega gibanja “opozicije”, “peta kolona” znotraj 4T.

Za to sta odgovorna Rutilio Escandón in Victoria Cecilia Flores Pérez.

Če želijo vreči zvezno vlado, povzročati težave v maščevanju za trenutne zvezne kriminalne preiskave zoper njih, ali pa podpreti eno izmed skupin, ki tekmujejo za oblast leta 2024, potem bi morali ubrati legalne poti in se nehati igrati z življenji, svobodo in posestjo ljudi iz Chiapasa. Zahtevati bi morali glasovanje, ki bi razveljavilo predsedniški mandat in se nehalo igrati z ognjem, saj se bodo drugače ožgali.

Sedmič: Pozivamo Evropo od spodaj in na levo in na podpornike ter podpornice Šeste v Mehiki in tujini k protestu pred mehiškimi ambasadami in konzulati ter pred vladnimi pisarnami države Chiapas, zahtevajoč konec njihovim provokacijam ter odpoved njihovega kulta smrti. Datum je petek, 24.september 2021.

Glede na dejanja države in vlade kot odziv na te in tudi prejšnje zločine, bomo naredili vse potrebno, da bo kriminalcem v ORCAO in vladnim uradnikom, ki le-te sponzorirajo, sojeno za njihova dejanja.

To je vse. Prihodnjič ne bo uradnih sporočil. Nič več besed, temveč le še dejanja.

Iz gorà jugovzhodne Mehike,
v imenu Tajnega staroselskega revolucionarnega odbora EZLN-ja (Zapatistične vojske narodne osvoboditve)

Mehika, 19.september 2021


Spremljaj Potovanje za življenje.