EZLN

Od 5 do 13

EZLN v zadnjem mesecu nadaljuje s serijo komunikejev. Hitrost njihovega objavljanja presega zmožnosti ažurnega prevajanja, postavlja pa se pod vprašaj ali je prevod prav vseh besed res smiseln. Verjetno ne.

Spodaj zato hiter in ne nujno verodostojen pregled komunikejev, ki jih je EZLN objavila med 9. in 25. novembrom 2023. Zaenkrat povezave vodijo na prevode v angleščino, ni pa izključeno, da se v kratkem ne pojavi tudi kakšen slovenski prevod.


V petem komunikeju se EZLN obregne ob domnevne poznavalce zapatističnega gibanja, ki v zadnjih komunikejih med drugim vidijo priznanje poraza ali pa očitajo odmik od 'staroselske identitete'.

V šestem komunikeju Kapitan poroča o novi knjigi, ki jo je v hribe mehiškega jugi-vzhoda prejel iz Slovenije ali pa morda iz Cipra ali iz srednje Evrope ali od nekod tam nekje. Knjiga zelo pomirjujoč naslov "Priročnik za preživetje v primeru svetovnega zloma". Zaključi pa se z zapisom o cilju Izraelove vojne proti prebivalcem in prebivalkam Gaze: "Umorjeni palestinski otroci niso kolateralne žrtve, so Netanjahujev glavni cilj, vedno so bili. Namen te vojne ni uničenje Hamasa. Gre za ubijanje prihodnosti. Hamas bo le stranska žrtev. Izraelska vlada je že izgubila medijsko bitko, saj se je izkazalo, da genocid, pa četudi je zakrinkran v maščevanje, ne uživa takšne podpore kot so mislili. Zdaj je sposobna najbolj nepredstavljive krutosti. Tisti, ki bi morda lahko ustavil pokol, je... ljudstvo Izraela."

Sedmi komunike...no, bil je objavljen in je tam.

Osmi komunike je pripoved o drugih časih in lenih bogovih, ki so v njih živeli, si pripovedovali šale in zgodbe. Pravijo, da so 'takrat so obstajali samo moški, ženske in "otroas" iz koruze, bili so različnih barv in vsak je imel svojo pot. Ni bilo religij, narodov, držav, političnih strank in vsega tistega, kar se je kasneje rodilo kot seme vojne. Ko je Ixmucané rekla: "Pridite, bratje in sestre," so pod njenim vodstvom prišli vsi moški in ženske, pa tudi "otroas" - ker se niso počutili izključene.' In tako naprej.

V devetem komunikeju so predstavljene nove strukture zapatistične avtonomije.

Deseti komunike prinaša razmislek o organizaciji družbe, ki ne sledi klasični piramidni shemi, kjer ozek krog elite na vrhu ukazuje široki bazi prebivalstva na dnu.

Enajsti komunike je video, kjer imajo glavno vlogo kolesa, ki pa jih nihče ne uporablja, da bi zagnal še eno volilno tekmo za še ene nove obraze. Da bi se potem leto in pol kasneje čudil, kako je vse zavilo v tako čudnio smer.

Dvanajsti komunike prinaša odlomke pisma, ki ga je Subcommandante Insurgente Moises pred nekaj meseci poslal geografiji, oddaljeni v vesolju, a bližnji v mislih.

Trinajsti komunike je posvečen dvema nogometnima tekmama in uporu.


Povzeto in prevedeno po originalnih objavah, ki so objavlje na Enlace Zapatista


Spomni se Potovanja za življenje.