Feministično srečanje

Poročilo iz prvega feminističnega medgeneracijskega srečanja

Feminističen steber je nastal kot eden od vsebinskih fokusov v procesu organizacijske dinamike antiavtoritarne Koordinacije za pripravo in izvedbo zapatističnega srečanja na ozemlju Slovenije, ki je sestavljena iz različnih kolektivov, mrež in pobud. Posameznice feminističnega stebra smo se priprav lotile na način grajenja notranjih kapacitet, moči, v skupnem tkanju novih zavezništev.

Premišljale smo, kaj bi želele početi skupaj in kaj je zares tisto, kar nas bo okrepilo na dolgi rok. Odločile smo se za medsebojno učenje in izmenjavo znanj, veščin s poudarkom na feminističnih temah in bojih ter začele prebirati tekste o ženskah in njihovih prizadevanjih, delovanju v zapatističnih skupnostih.

Na podlagi izobraževalnih pristopov, ki jih zagovarjajo tudi zapatisti_ke sami_e, tj. politična edukacija, preživetje in sobivanje, smo želele spoznati lokalno zgodovino feminističnih bojev pri nas in splesti oz. osvežiti vezi, da bi povezale nit kontinuitete s pretekolostjo, v sedanjosti in za prihodnost.

Kljub poletno-dopustniškemu času je bil odziv izjemen. Udeleženke so bile zadovoljne s srečanjem, s predanimi in prejetimi izkušnjami. Za bogato in vročo izmenjavo je bil en poletni večer prekratek, saj ga je bilo konec, ko smo ravno dobro začele brusiti kremplje.

Obljubile smo si, da se v kratkem ponovno snidemo in nadaljujemo z drugo »mnogo-stavčno povedjo« brez pike.

Vesele smo, da so nam zapatistke prinesle toliko, še preden so sploh zares prišle.


Spremljaj Potovanje za življenje