Brcnimo rasizem 2021

BR2021 - nogomet povezuje

Na igrišču ŠD Tabor se je 28. 8. že sedmo leto zapored odvijal tradicionalni samoorganiziran nogometni turnir Brcnimo rasizem. Gre za dogodek, katerega namen je grajenje in povezovanje skupnosti »od spodaj« ter krepitev vrednot, ki zavračajo vse vrste diskriminacije in dominacije ter temeljijo na želji po vzpostavitvi odprte in vključujoče družbe, željne medsebojne solidarnosti. Turnir tako predstavlja enega izmed koščkov mozaika pri ustvarjanju prostorov, ki ponujajo alternativo obstoječi družbeni realnosti, saj skuša vzpostaviti okolje, kjer se lahko prav vsi in vse počutijo vključene in h kateremu lahko vsak_a prispeva in ga sooblikuje. V tem duhu organizacija turnirja že skozi vsa leta temelji na samoorganiziranih »DIY« načelih.

Letošnjega turnirja se je udeležilo 12 ekip z različnih vetrov, nekatere izmed njih so že stare znanke, spet druge so se dogodka udeležile prvič. Priča smo bili številnim razburljivim dvobojem, ki pa so vsi potekali v duhu »fair playa«. Manjkal ni niti pester spremljevalni program, od tržnice, otroškega kotička, glasbene spremljave, do drugih nenogometnih športnih aktivnosti.

Turnir so, tako kot lani, osvojili predstavniki ekipe Vinopije, drugo mesto so zasedli redni gostje turnirja ND Proleterji, bron pa je pripadel ekipi Mešana solata na žaru. Podeljena so bila tudi priznanja najsrčnejši ekipi in posameznici ter naj vratarju.

A še bolj kot to je največja nagrada videti močno skupnost, srečati tovarišice in tovariše ter spletati nove vezi. Še enkrat se je pokazalo, da so v teh nenavadnih časih, pospremljenih z vse več represije ter razraščanjem nacionalizmov in rasizma, takšni dogodki, ki lahko po eni strani nudijo zavetje, po drugi pa platformo za povezovanje in skupno zoperstavljanje omenjenim trendom, še kako pomembni. Dodajmo, da je letošnji turnir potekal tudi v luči zapatističnega srečanja, ki se ima v okviru zapatističnega globalnega popotovanja zgoditi v Ljubljani, predvidoma konec poletja. Na to se je v okviru turnirja opozorilo tako s plakatom, ki se je s svojo vizualizacijo poklonil zapatističnemu boju, kot z različnimi propagandnimi rekviziti na licu mesta.

Tudi letošnji turnir Brcnimo rasizem se je tako izkazal za uspeh, zahvala za to pa gre prav vsem, ki so na turnirju tako ali drugače sodelovali in sodelovale ter seveda ŠD Tabor, ki sedaj že vrsto let nesebično nudi prostor in infrastrukturo.

Pa še na mnoga leta!

Tovariši in tovarišice iz neodvisne medijske platforme Komunal so pripravili tudi kratko videoporočilo in krajši intervju z enim od pionirjev sedaj že tradicionalnega turnirja.




Spremljaj Potovanje za življenje