Azori
SupGaleano

12. junija 2021 so vsi, ki sestavljajo Enoto 421 ter vsi ostali potniki oziroma potnice ter posadka La Montañe prejeli v svoje potne liste štampiljko, ki označuje legalen vstop v tako-imenovano Schengensko območje. Izkrcali so se v pristanišču Horta, na Azorskih otokih, ki so del Portugalske in s tem Evrope. Poročila pravijo, da je izkrcanje potekalo elegantno in brez izgube dostojanstva. Tako kot se to za takšne priložnosti spodobi, se je plesalo, fotografiralo in ustvarilo pravo malo zmedo. Seveda je bilo tudi hrane in pijače. Marijose je naletela na staro prerokbo, ki je napovedovala njen prihod. Pravijo tudi, da je prišlo do prave pravcate tekme na temo "kdo zadnji pride za mizo, ta plača" (Diego Osorno je bil zadnji). Nazdravil je na življenje, seveda.

Zdaj je tudi primeren trenutek, da se nekaj zapiše o dokumentaciji, ki jo ima Enota 421 s sabo (sedaj lahko doda k svojemu imenu besedo 'pomorska'). Tovariši in tovarišice vseh spolov imajo poleg tistega uradnega države Mehike imajo tudi "Zapatistični delovni potni list".

Naj ga opišem: na naslovnici je polž z rdečo zvezdo v sredini in napisom "Zapatistični delovni potni list". Na zadnji strani je rdeča zvezda s polžom v sredini.

Na prvi strani piše: "Ta potni list so izdale avtonomne civilne oblasti Upornih avtonomnih zapatističnih občin in Svetov dobre vlade v Chiapasu, Mehika. Velja zgolj za določeno časovno obdobje in na prostoru, ki je opredeljen. Ta dokument ima 32 strani. V primeru resne obrabe, manjkajočih strani, izbrisov in dodatkov postane neveljaven.

Več v španskem originalu http://enlacezapatista.ezln.org.mx/2021/06/14/el-pasaporte-zapatista-hasta-pronto-portugal-ahi-vamos-galicia/

Spremljaj Potovanje za življenje.