Potovanje za življenje

Predstavitev knjige in diskusija:

Zapatistična invazija na Evropo: predstavitev knjige zapisov

Vabljene in vabljeni na tretje srečanje male šole zapatizma, ki bo v sredo, 1. septembra 2021 ob 19h na Trgu brez zgodovinskega spomina pred Klubom Gromka na Metelkovi. Tokrat bomo predstavili knjigo Potovanje za življenje: Šest zapisov o pripravah na zapatistično invazijo na Evropo.

Ob koncu leta 2020 je po številnih mrežah odpora zoper kapitalistično pustošenje zaokrožila novica iz Chiapasa v Mehiki. Zapatistično gibanje je sporočilo, da bo v prihodnjih letih poslalo svoje delegacije na vse kontinente planeta in se v okviru »Potovanja za življenje« srečalo z mnogoterimi, ki se po svojih močeh borijo za življenje in zato proti kapitalizmu. 27 let po vstaji Zapatistične vojske narodne osvoboditve (EZLN) na jugovzhodu Mehike in 529 let po Kolumbovem izkrcanju na Karibih, Evropi tako grozi povračilna invazija pod geslom 'niste nas zavojevali'.

Svoje razloge za invazijo, videnje družbene realnosti in razumevanje svojega boja v času nenehnih kriz globalnega kapitalističnega sistema zapatistično gibanje vseskozi artikulira v številnih zapisih. Šest od njih je sedaj v slovenščino prevedla delovna skupina v okviru Koordinacije za pripravo in izvedbo zapatističnega srečanja na teritoriju Slovenije, izdala pa založba Acerbic distribution distribution.

Vabimo vse, ki si po svojih zmožnosti tudi sami prizadevajo za izgradnjo drugačnega sveta, sveta mnogoterih svetov, brez izkoriščanja in kapitalizma, da se nam pridružijo na prvi javni predstavitvi knjige Potovanje za življenje: Šest zapisov o pripravah na zapatistično invazijo na Evropo. Vseh šest zapisov tvori celoto, ta pa predstavlja prispevek h gradnji mozaika srečevanj med tistimi, ki se vsepovsod borijo za možnost boljšega in pravičnejšega sveta, za svet, v katerem bi lahko vsi resnično živeli, ne zgolj životarili. Tudi zapatistke in zapatisti vseh spolov so prepričani, da je tak svet možno zgraditi zgolj na ruševinah kapitalizma, s skupnimi prizadevanji vseh, ki so zaradi obstoječe družbene ureditve danes zatirane, izkoriščani in odrinjene.

Odlomek iz knjige:
Stari Antonio nadaljuje: »Ženske in moški iščejo zavetje pred vetrom, dežjem in zlomljenimi tlemi, kjer čakajo, da nevarnost mine, da bi lahko videli, kaj je ostalo in kaj ni. A zemlja naredini. A ) več od tega, saj se pripravlja na to, kar pride potem, na to, kar sledi. V tem procesu se začne spreminjati: mati zemlja ne čaka na konec nevihte, da bi ugotovila, kaj bo naredila, graditi začne že precej prej. Zato največji modreci pravijo, da jutro ne pride samo od sebe, da se ne pojavi iznenada, temveč leži in čaka med sencami, preden za tiste, ki vedo usmeriti svoj pogled, naredi prvo razpoko v noč. Zato moški in ženske koruze med njenim sejanjem sanjajo tortilje, atole, pozol, tamale in marquesote. Čeprav jih sedaj še ni, vedo, da bodo prišli, in to usmerja njihovo delo. Svoje polje in njegove sadove vidijo, še preden se seme dotakne tal.«

Več o potovanju za življenje, zapatističnem uporu in knjigi na spletni strani Koordinacije za pripravo in izvedbo zapatističnega srečanja na teritoriju Slovenije: zapatista.kompot.si.

Spletna stran Kluba Gromka: www.klubgromka.org