Ramona in mreža svobode

Knjiga: Ramona in mreža svobode

Leto dni po Potovanja za življenje, ki je zapatistično delegacijo v sklopu Balkanske zapatistične poti pripeljal tudi v t.i. slovenijo, je izšla nova publikacija o zapatističnem boju. Ob izzidu so njene ustvarjalke zapisale:

Z veseljem naznanjamo izzid nove knjige z naslovom Ramona in mreža svobode. Z zgodbo o deklici Ramoni in njenem ljudstvu smo želele otrokom predstaviti zgodovino in sedanjost kolonialnega nasilja in izkoriščanja ter zapatističnega boja za avtonomijo.

Zapis je nastal skozi kolektivni proces ustvarjanja predstave za otroke. Ideja zanjo se je porodila ob obisku zapatistične delegacije septembra 2021. Zdelo se nam je pomembno, da vednost o zapatistih in domišljijo mogočega predamo tudi najmlajšim. Oblikovala se je skupina prstovsto, ki je najprej ustvarila DIY predstavo Ramonina zgodba, nato pa še knjigo Ramona in mreža svobode. Pri slednji so sodelovali mnogi, med drugim tudi otroci, ki so si predstavo ogledali in po njej svoje vtise narisali na papir. Njihove risbe smo vključile v to knjigo.

Sam izzid knjige sta omogočila samoorganizirana založba Acerbic distibution in Tiskarna OF.

Za več informacij o založbi obiščite acerbic.avtonomija.org, svoj izvod pa si lahko zagotovite tako, da pišete na acerbic@riseup.net.