Mala šola zapatizma

Ramonina zgodba – svet mnogoterih svetov

V soboto, 29.01. 2022 ob 11:00 uri vabljeni_e v Menzo pri koritu (AKC Metelkova) na premiero gledališke predstave za otroke. Ramonina zgodba – svet mnogoterih svetov bo razkrila, kdo je bila deklica Ramona in kako so si staroselci_ke z mrežo pravice, enakosti in prijateljstva izborili_e svobodo.

Sledila bo delavnica, na kateri bodo otroci ustvarjali risbe na podlagi predstave. Njihove slike bomo vključili v knjižico s tekstom Ramonine zgodbe.

Zaradi zdravstvenih razmer bo število gledalcev_k omejeno. Posledično so potrebne vnaprejšnje prijave na kosovirke [afna] gmail.com z informacijo o številu otrok in odraslih.

Odrasli naj v prostoru nosijo maske.

Zaželeno predhodno samo/testiranje.

Prostovoljni prispevek je dobrodošel.

Več na spletni strani Menze pri koritu.


Ramoina zgodba

Ramonina zgodba – svet mnogoterih svetov

Besede ustvarjalk predstave po prvi izvedbi:

Gledališka predstava je zrasla iz zamisli, da bi ob prihodu Zapatistov_k pripravile tudi program, ki bi nagovoril otroke iz naše skupnosti. Zdelo se nam je pomembno, da resnično zgodbo kolonializma, izkoriščanja in zapatističnega boja za avtonomijo predstavimo tudi najmlajšim.

Kljub temu da je zgodovino in sedanji položaj staroselcev_k v Chiapasu težko strniti v eno kratko uprizoritev, nas je vodila ideja o nadčasnosti in univerzalnosti boja za pravico. Čeprav nas od Zapatistov_k ločuje mnogo stvari, ki so daleč od tu, preko veliiiikega morja, ki se imenuje Atlantski ocean, je svobodno življenje tista želja, ki nas vse povezuje. Uresničimo pa jo lahko z mrežo, ki jo skupaj pletemo iz prijateljstva in boja za pravico in enakost. Z različnimi glasbili, gibom in drugimi izraznimi sredstvi smo ustvarile predstavo, ki jo bomo, ko se bo ponudila naslednja priložnost, ponovile za vse tiste, ki si je še niste uspeli ogledati.

Po koncu je sledila delavnica, na kateri so otroci ustvarjali risbe na podlagi predstave. Njihove slike bomo vključili v knjižico s tekstom uprizoritve Ramonine zgodbe.

Se vidimo na naslednji predstavi!


Spomni se Potovanje za življenje.