Dunaj

Prihod zapatistične delegacije na Dunaj

Po številnih zapletih in dolgem pričakovanju danes na Dunaj z dvema letaloma prihaja zapatistična delegacija žensk, moških in ostalih, ki se bo podala na evropski del Potovanja za življenje. Na Dunaju tovariši in tovaripice iz celega kontinenta pripravljajo dobrodošlico.

Dogajanja je možno danes, torek 14. september 2021, spremljati v živo med 10:30 in 18:30 preko naslednjih platform:

Facebook:

🐛Radio Pozol https://www.facebook.com/Radio-Pozol-148731431838098

🐝La Comuna https://www.facebook.com/LaComunaMex

🐜Camino al andar https://www.facebook.com/ColectivoCaminoalandar

🦋Yretiemble https://www.facebook.com/people/Yretiemble-Madrid/100016156900034/

Youtube:

🐞Personajes méxico https://www.youtube.com/c/PersonajesMexico

La Mosca TV https://youtube.com/c/LaMoscaTV

Vimeo: 🦎Zapalotta

Dodano 6.10.2021

Priporočamo celostno poročilo v angleškem jeziku o prihodu zapatistične delegacije na Dunaj.

SREDA, 15.9.2021

12:49 - Zaključujemo spremljanje prihoda zapatistične delegacije na Dunaj. Evropska etapa Potovanja za življenje se je definitivno začela, o njegovem nadaljnem poteku pa bo več znanega kasneje. Do takrat je še dovolj časa za informiranje o zapatističnem projektu in možnostih neposredne podpore. Priporočamo slovenski prevod šestih zapisov, ki so nastali med pripravami na pot v Evropo in podstran Materiali. Še enkrat opomnik:Finančno podprite zapatistično srečanje na teritoriju Slovenije.

12:24 - Tudi drugi del delegacije se je odpravil na svoje nastanitve v Dunaju. Sedaj sledi počitek, nato pa planiranje za naprej.

11:23 - Letalo je pristalo. Sedaj samo še nekaj minut

10:24 - Po včerajšnjem zapletu s špansko migracijsko policijo, danes na dunajskem letališču endarle pričakujemo tudi drugi del zapatistične delegacije. Letalo predvidoma pristane ob 11:15.

TOREK, 14.9.2021

20:39 - zadnja novica: danes ne bo prihoda drugega dela delegacije. Več informacij jutri.

19:39 - 'Es una lucha de humanidad completa' (To je boj celotnega človeštva)

19:14 - Novice o tem, kako in kdaj bo tudi preostanek delegacije potoval na Dunaj, še ni. Medtem na dunajskem letališču poteka kulturni program. Beč/Dunaj/Vienna/Wien, ki se je v metropolo razvil kot prestolnica že dolgo izginulega cesarstva, se solidarizira z bojem proti imperiju kapitala povsod po svetu

18:13 - Drugi del delegacije je bil zadržan na španski meji na letališču v Madridu s strani migracijske policije. Podvrženi so bili dolgotrajnemu preverjanju dokumentov in celo nadlegovanju. Posledično so zamudili so let. Sedaj se poskuša najti alternativne opcije za let na Dunaj. Situacija se še razvija, v zraku je več opcij. Še vedno ni izključen prihod že danes zvečer. Na letališču na Dunaju se je že pred to novico zbirala ekipa za popoldansko dobrodošlico. Vzdušje je sproščeno in umirjeno.

16:28 - Sprejem zapatistične delegacije z več kot stotimi ljudmi je izjemen logistični zalogaj. V teh dneh za Dunaj od spodaj, kasneje v številnih drugih kotih Evrope. Toliko bolj v času epidemije COVID-19 in z njo povezanih procesov preoblikovanja družbe.

16:20 - Prvi del delegacije je pričakala množica, po tiskovni konferenci, nekaj govorih in petju, pa se je odpravil v mesto na zasluzen počitek. Ob 17h se prične zbiranje za pripravo dobrodošlice za drugi del delegacije.

'Venga Vienna - Aqui viene El Ezetta-Ele-Enne'

'Europa escucha! Únete a la lucha'

13:02 - Invazija se je uradno začela tudi na evropskih tleh. Danes na Dunaju, prav kmalu z malo sreče tudi čisto blizu nas

Dobrodošli

12:00 - Uradna tiskovna konferenca je prestavljena in se predvidoma začne ob 12:30. Torej že čez pol ure. Kontra-medijska ekipa, ki pripravlja tele telegramke, si bo sedaj vzela odmor in se vrne kasneje. Do takrat pa sledite zgoraj navedenim povezavam. Sedaj obstaja tudi možnost finančne podpore zapatističnemu srečanju na teritoriju Slovenije.

11:48 - Današnji dogodki bi se morali odviti že v prvi polovici julija in sicer v Parizu, toda francoske oblasti so zavrnile vstop zapatistične delegacije na ozemlje Francije, to pa so utemeljevale z režimom gibanja v času epidemije. Evropa od spodaj je zagnala kampanjko solidarnosti in po številnih mestih širom kontinenta so se odvile različne intervencije v podporo prostemu prehodu. Tudi v Ljubljani je bila izpeljana intervencija pred veleposlaništvom Republike Francije, ki je bila pospremljena z izjavo Koordinacije.

11:45 - Prvi del zapatistične invazije na Evropo je izpeljala pomorska Enota 421, ki je iz Mehike priplula z ladjo. Na špansko obalo Atalntika je prispela sredi junija, nato pa je preživela skoraj tri mesece v Evropi. Pred nekaj dnevi se je z letalom vrnila v Mehiko. O poti čez Atlantik in Enoti 421 na podstrani Potovanje za življenje.

11:33 - Povezava na živ prenos, ki ga z dunajskega letališča pripravlja tovariški kolektiv Zapalotta:

11:05 - Na zgornjih povezavah bodo vsak čas dostopni prenosi v živo iz dunajskega letališča. Letalo je pristalo ob 10:59.

Dunaj

11:01 - Zapatistične skupnosti zelo resno jemljejo skrb za zdravje skupnosti v času epidemije virusa, ki povzroča COVID-19. Zato so vsi člani in članice delegacije pred prihodom v Evropo šli skozi daljše obdobje karantene, velika večina je cepljenih, redno se tudi testirajo, vseskozi pa se držijo strogih zaščitnih ukrepov. Tudi po prihodu na Dunaj bodo nekaj dni predvidoma ostali v karanteni. Nato pa se bodo podali na pot v manjših skupinah v 28 različnih koncev Evrope. Predvidoma tudi v Slovenijo. Njihov namen bo srečati se z ljudmi, ki so aktivno udeleženi v bojih za življenje, proti kapitalizmu in za možnost drugačnega sveta ter se organizirajo od spodaj, zunaj političnih strank oziroma volilnih projektov.

10:43 - Nekaj podob iz letališča v Mexico City-ju, kjer so včeraj slovesno pospremili delegacijo čez ocean. Vir fotografij je FB stran Camino al andar.

Kolesa
Palomitas
Na pot!

10:36 - Zapatistično gibanje je v globalno zavest boja za drugačno, nekapitalistično prihodnost, z velikimi koraki stopilo 1. januarja 1994, ko je sprožilo oboroženo vstajo in zasedlo več mest v jugo-vzhodni mehiški zvezni državi Chiapas. Sledili so oboroženi spopadi z žrtvami tako na strani EZLN kot zvezne mehiške vojske, po njih pa krhko premirje, v senci katerega zapatisti in zapatiske vztrajno izvajajo avtonomijo, razvijajo skupnosti in se borijo za dostojanstvo, za življenje. Glej tudi podstran Materiali.

10:27 - Na dunajskem letališču je na Terminalu 1 že vse pripravljeno za prihod prvega dela delegacije. Samo še nekaj minut. Letalo naj bi pristalo kmalu po 11h, drugo letalo pa okoli 19h.

Blizu

Dunaj pričakuje

10:21 - Danes bo ključna postaja na poti, ki se je začela že dolgo nazaj. Potovanje za življenje so zapatisti in zapatistke so svojo pot v Evropo najavili oktobra 2020. Politični temelj invazije je strnjen v Izjavi za življenje, ki je tudi del slovenske izdaje komunikejev o pripravah na to, kar danes postaja realnost.

9:18 - Delegacija je uspešno opravila špansko mejno kontrolo na letališču v Madridu. Invazija je zagotovo v teku.

8:30 - Danes je dan prihoda zapatistk in zapatistov v Evropo. Z dvema letaloma bo več kot sto tovarišic in tovarišev iz Mexico City-ja najprej prispelo v Madrid, nato pa od tam na Dunaj. Prvi del delegacije naj bi na cilj prispel pozno dopoldan, drugi pozno popoldan.