Nogomet v Madridu
Zapatistična nogometna ekipa pred začetkom tekme v Madridu



Uspešen zaključek invazije na Evropo

7. december 2021

V ponedeljek zjutraj je iz letališča v Madridu z dvema letaloma v Mehiko odpotovala več kot 150-članska delegacija zapatistk in zapatistov, ki je v zadnjih treh mesecih prekrižarila Evropo od spodaj v sklopu Potovanja za življenje. V zadnjih mesecih so se manjše ali večje zapatistične delegacije srečale s tisoči ljudi ter s stotinami kolektivov, pobud in organizacije, ki se na evropskih tleh borijo za uničenje kapitalizma. Zaradi izjemno omejujočih državnih politik zapatistke in zapatisti tokrat niso obiskali Ukrajine, Rusije, Norveške in Grčije. Konec septembra je za teden dni zapatistična delegacija v okviru Zapatistične balkanske poti obiskala tudi ozemlje Slovenije.

Zadnji vikend na evropskih tleh so tovarišice in tovariši preživele v Madridu, od koder jih je na pot čez Atlantik pospremila številčna zasedba Evrope od spodaj. V soboto je ženska nogometna ekipa na stadionu Vallecas odigrala prijateljsko tekmo z eno od lokalnih ekip. Tekma je bila čvrsta, tovariška, potekala je v toplem zgodnje-zimskem soncu, rezultata ne ve nihče.

Z invazijo na Evropo se je Potovanje za življenje šele začelo. Zapatisti in zapatistke se bodo v prihodnjih letih odpravili tudi na ostale kontinente, kjer bodo nadaljevali s pletenjem mrež odpora in odpora zoper režim kapitalističnega opustošenja.


Spremljaj Potovanje za življenje.